Cea mai importanta relatie

Foarte mare parte din viata am fost concentrata pe exteriror si, in principal, pe relatiile cu cei din jurul meu. Fie ca erau relatii de prietenie, sau relatii intime, sau relatia cu parintii mei, acestea au ocupat mai mereu cea mai mare parte a atentiei mele. Ceea ce imi doream era sa fiu perceputa cat mai bine, favorabil, impecabil daca se putea, de fiecare persoana din viata mea. Este destul de istovitor de realizat trebuie sa va spun…plus ca vine cu niste costuri foarte mari, insa atunci asta nu a contat aproape deloc. Importanta era aprobarea pe care doream sa o primesc, iar pentru asta faceam ceea ce mi se cerea. Da, eram convinsa ca pentru a primi aprobare si, ca sa fiu si mai exacta, eram convinsa ca pentru a primi iubire trebuie sa fii impecabil si sa indeplinesti toate cerintele persoanelor care-ti erau importante.

Am incercat aceasta abordare foarte multi ani, neavand nici un dubiu ca aceasta este calea si ca asa stau lucrurile. Mergand pe drumul acesta am intalnit in viata mea persoane foarte dornice de control, persoane care doreau sa isi impuna vointa, persoane care oricat de tare ma straduiam nu erau multumite, persoane care-mi acordau foarte putina atentie si, cu cat ma straduiam mai tare, cu atat primeam mai putin. Vazand toate acestea nu m-am oprit aici, ci am oferit si mai mult, si mai mult, sperand ca macar o parte din ceea ce imi doresc va fi oferit in schimb. Cum ceea ce primeam nu era ceea ce asteptam, am inceput sa dezvolt resentimente si regrete si sa ma invinovatesc pentru ce am oferit si pentru ca nu am putut sa fiu mai mult decat am fost, pentru ca nu m-am putut conforma mai bine pretentiilor.

Da, un exercitiu de sinceritate. Probabil ca mare parte dintre cei care citesc aceste randuri se vor recunoaste macar in una dintre tendintele de mai sus si o alta parte probabil ca deja recunosc si pot semnala foarte multe “greseli” in modalitatile de a cere iubire si aprobare descrise mai sus.

Din fericire, viata iti pune la dispozitie foarte multe ocazii sa intelegi cum functioneaza de fapt lucrurile si ce legi se aplica, iar cand circumstantele vietii devin aproape insuportabile, atunci este momentul in care ne oprim si suntem deschisi sa incercam o alta cale, un alt mod de a fi, un alt mod de a actiona, sperand ca schimbarea va aduce in viata noastra fericirea pe care cu totii o cautam. Primul pas catre schimbare este sa acceptam pe deplin unde ne aflam si ceea ce suntem in momentul prezent, fara judecata, fara vinovatie, doar ca simpla observatie. De aici putem pleca intr-o noua calatorie, cea a descoperirii de sine, o calatorie catre noi insine care ne va ajuta sa intelegem de ce am actionat asa cum am actionat si ce putem schimba pentru ca pe viitor sa alegem o alta cale si sa obtinem ceea ce ne dorim de fapt.

Un pas important este sa facem pace cu trecutul nostru, cu persoanele din trecutul nostru si mai ales cu noi insine. Putem face asta daca ne deschidem si acceptam faptul ca ceea ce s-a intamplat in trecutul nostru, toate experientele in urma carora am suferit, au avut menirea sa ne arate foarte direct si palpabil ceea ce NU ne dorim. Pentru ca, avand o idee foarte clara a tot ceea ce nu ne dorim, sa incepem sa ne indreptam catre ceea ce ne dorim cu adevarat. Evenimentele in sine nu sunt importante, si nici ce a facut fiecare dintre noi in fiecare situatie si cum putem distribui vina, ci importanta este experienta in sine, pentru ca ne-a aratat foarte clar ce nu ne dorim si ne-a oferit posibilitatea sa alegem.

Un alt pas important il reprezinta descoperirea faptului ca relatiile cu cei din jurul nostru sunt o reflectare in exterior a relatiei pe care o avem cu noi insine, ca cei cu care relationam ne vor arata intotdeauna cum ne raportam la noi insine si ne vor confirma prin comportamentul pe care il au fata de noi credintele noastre vis-a-vis de propria persoana. Astfel, daca noi avem convingerea ca nu meritam foarte multa atentie, cei cu care relationam exact asta ne ne vor da. Este un exemplu simplist, insa ne ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza lucrurile.

In felul acesta intelegem ca cea mai importanta relatie este cea pe care o avem cu noi insine si ca pentru a aduce orice schimbare in exterior, este necesar ca mai intai schimbarea sa aiba loc in interiorul nostru, la nivelul credintelor noastre. Si ca iubirea si acceptarea pe care le avem fata de noi insine vor fi reflectate in experior in relatiile pe care le avem cu cei din jurul nostru.

Usor, usor, incepem sa ne devenim prieteni si sa descoperim la noi ceea ce am dori ca si oamenii din viata noastra sa vada, sa aprecieze si sa iubeasca. Cu cat aprecierea, iubirea si acceptarea noastra fata de noi insine creste, cu atat vom observa schimbari si la cei din jurul nostru, care vor deveni mai deschisi si vor reflecta ceea ce noi cultivam fata de propria persoana.

Crina Radu

Un comentariu la “Cea mai importanta relatie

Comentariile sunt închise.